در این سه سالی که من در عرصه عمومی به مباحث قومیت و زبان پرداخته ام بسیاری از منتقدین توجه جدی به گفتمان مطروحه نداشته اند بل از ظن خود به سخنان من حمله کرده اند. سخن اصلی من این است که مسئله قومیت را باید به مثابه یکی از مولفه های هویت در کنار دین و مذهب و منزلت و درآمد و جنسیت و ملیت و زبان و شهرنشینی/روستانشینی/عشایری مورد مطالعه قرار داد….
بیشتر بخوانیدآرشیو ها
زبان تاتی آذری و ترکی در آذربایجان: بازخوانی روایت جلال آل احمد / دکتر سید جواد میری
یکی از بحث های شیرین در حوزه زبانشناسی در ایران معاصر مقوله “زبان ترکی” در ایران است. بحث های چالش برانگیزی در عرصه علوم اجتماعی و حتی در صحنه های سیاسی در باب زبان ایرانیانی که به ترکی سخن می گویند در این صد و بیست ساله اخیر رخ داده است. برخی حتی تا آنجا پیش رفته اند که ترکیت زبان ترکی در ایران را مورد تشکیک قرار داده اند و ادعا نموده اند که…
بیشتر بخوانیددرنگی بر مصاحبه آقای علی یونسی / دکتر سیدجواد میری مینق
درنگی بر مصاحبه آقای علی یونسی دستیار ویژه رئیس جمهور: محافل پان-ایرانستی و آذری همان ناسیونالیستهای ضد مذهب هستند پس از انتشار مصاحبه حجه الاسلام علی یونسی مشاور محترم رئیس جمهور در امور اقوام ارگانهای پان-ایرانیستی (که به دلیل مهم بودن نام ایران من آنها را نو-گوبینیستی می خوانم و می دانم) بازنمایی غیر واقعی از این مصاحبه (شنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۷) نمودند و چنین وانمود کردند که آقای یونسی مفروضات گوبینیستی و باستانگرایانه آنها…
بیشتر بخوانیدتشیع و مسئله زبان ترکی در روایت جلال آل احمد / دکتر سیدجواد میری
در تاریخ معاصر ایران من هیچ روشنفکر ایرانی ی را سراغ ندارم که در باب تشیع و “زبان ترکی” اندیشیده باشد. به عبارت دیگر، کمتر متفکری را در ایران سراغ دارم که زبان ترکی را به مثابه یک “مسئله اجتماعی” در نسبت با تحولات فرهنگی و دینی و تمدنی ایران مورد کندوکاو قرار داده باشد ولی جلال آل احمد به این مهم در نسبت با نوزایش ایران به صورت مستوفایی در “خدمت و خیانت روشنفکران”…
بیشتر بخوانیدنگاه شهید مطهری درباره خرافه استقلال نژادی
مخاطب امروز ایرانی ممکن است از خود این پرسش را بنماید که خوانش مطهری چه مبنایی دارد؟ آیا پاسخ های مطهری می تواند پرسش های اکنونی ما را مرتفع کند؟ به عبارت دیگر، آیا می توان نوعی از هم–افقی بین مطهری و اکنون و اینجا از موضع ایران یافت یا باز–یافت؟ البته شاید به جای پرداختن به این مقولات بهتر می بود این پرسش را مطرح میکردیم که مطهری چه دلایلی برای مفهومسازی “خدمات متقابل”…
بیشتر بخوانیداندیشه ایرانشهری “عبور از جمهوری اسلامی”را دنبال میکند! در گفتگو با دکتر سید جواد میری
به نقل از سایت: یول پرس بررسیهای کارشناسانه نشان میدهد،کسانی که در ساختار قدرت در جمهوری اسلامی با ایدهای موسوم به ایرانشهری قرابت پیدا کردهاند از ایده جمهوری اسلامی عبور کرده و درصدد بازتعریف ولایت فقیه برآمدهاند! برای بررسی و نقد افکار جواد طباطبایی با سید جواد میری، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، به گفتوگو نشستیم. ماحصل این گفتوگو را میخوانید: به عنوان مدخل بحث، کلیتی از روند تکوین اندیشههای…
بیشتر بخوانیدنگاهی دوباره به العبر ابن خلدون: بازخوانی مفهوم سرزمین ایران، به مثابه سرزمین ترک در العبر / دکتر سیدجواد میری
ابوزید عبدالرحمان بن محمد معروف به ابن خلدون اثری دارد با عنوان “العبر” که توسط عبدالمحمد آیتی در سال ۱۳۶۳ به فارسی ترجمه شده است و توسط پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در پاییز ۱۳۷۵ تجدید چاپ شده است. در مقدمه چاپ دوم این کتاب، آقای آیتی درباره العبر میگوید این کتاب ” یکی از جامعترین تاریخهایی است که در عالم اسلامی به رشته تحریر در آمده است” (آیتی، ۱۳۷۵. ۱۳). در فصل…
بیشتر بخوانیدفولکلور و سبکهای موسیقایی در ایران / دکتر سیدجواد میری
یکی از سرگرمی های من گوش دادن به موسیقی ترکی آذری و ترکی استانبولی است. از کودکی علاقه زیادی به موسیقی داشتم و در خانه ما همیشه نوای موسیقی ترکی آذری و ترکی استانبولی به گوش میرسید. مادرم زیر لب همیشه آواز “گئدین دگین خان چوبانا آپاردی سللر سارانی …” را با صوتی حزین میخواند و پدرم اشعار سروده های عاشیقلر را با صوت زیبا میخواند و یادم میآید پدربزرگم چنان صدای زیبایی داشت که…
بیشتر بخوانید